Ormoser ve nano dolduruculu kompozitlerle restore edilmiş endodontik tedavili dişlerin kırılma dirençleri - Perihan Özyurt; Berna Aslan; Duygu Akkor (Ankara University, 2011)
Bu çalışmanın amacı amalgam, ormoser,hibrit ve nano dolduruculu kompozit rezinler kullanılarak restore edilen maksiller premolar dişlerin kırılma dirençlerini ölçmektir. Bu çalışmada 40 adet çürüksüz insan maksiller premolar dişi kullanılmıştır. Dişlere kök kanal tedavisi uygulandıktan sonra MOD kaviteler hazırlanmıştır. Hazırlanan dişler her bir grupta 10 diş olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Her bir grup farklı restoratif materyalle ormoser, nano dolduruculu kompozit, hibrit kompozit, yüksek bakırlı amalgam restore edildi. Bakır anolar kendinden polimerize olabilen polimetilmetakrilatla doldurulduktan sonra dişler mine sement seviyesine kadar bu anolara gömüldü. Bakır anolar Universal test makinesine yerleştirilerek bukkal duvarlara kırık oluşana kadar yavaşça artan kompresif güç uygulandı. Çeşitli gruplarda kırık oluşturmak için uygulanması gereken kuvvetler karşılaştırıldı. İstatistik analiz tek yönlü varyans analizi ANOVA kullanılarak yapıldı. Gruplar arasında belirgin olarak istatistik bir fark bulunmadı.Amalgam veya kompozitle restore edilmiş endodontik tedavili dişlerin kırılma dirençleri arasında belirgin bir fark bulunmadı. Bu çalışmanın sonuçları dahilinde bu çalışmada kullanılan rezin materyaller amalgam restorasyonlara göre iyi alternatifler olarak tavsiye edilebilir