Skirtingos temperatūros poveikis kelio tiesiamųjų ir lenkiamųjų raumenų nuovargiui ir atsigavimui - Irina Ramanauskienė; Marius Brazaitis; Albertas Skurvydas; Vitas Linonis; Aleksas Stanislovaitis; Mindaugas Dubosas (Lithuanian Sports University, 2018)
Tyrimo tikslas - nustatyti, kaip skirtinga temperatūra veikia kelio tiesiamųjų ir lenkiamųjų raumenų jėgą, nuovargį ir atsigavimą. Tiriamieji - ﬁ ziškai aktyvūs 19-23 metų vyrai (n = 10) (ūgis - 177,8 ± 5,8 cm; kūno masė - 78,2 ± 6,1 kg). Buvo atlikti trys eksperimentai skirtingai raumenų būsenai įvertinti. Tiriamieji testuoti "Biodex Medical System 3" - žmogaus kaulų ir raumenų testavimo ir reabilitacijos įranga, kai raumenys įprastinės temperatūros, pašildyti ir pašaldyti. Buvo atliekama: kontrolinis testavimas prieš krūvį (3 kartus tiesiant ir lenkiant koją per kelio sąnarį ﬁ ksuotu 450 o  / s greičiu); praėjus 2 min - izokinetinis krūvis (50 kojos tiesimų ir lenkimų per kelio sąnarį ﬁ ksuotu 450 o  / s greičiu); praėjus 10, 30 min, 1 h 10 min ir 24 h po krūvio - kontrolinis testavimas pagal tą patį protokolą. Laktato (La) koncentracija kraujyje buvo nustatoma prieš ﬁ zinį krūvį bei praėjus 5 ir 30 min po jo. Kre- atinkinazės (CK) aktyvumas kraujo serume nustatomas prieš krūvį ir praėjus 24 h po jo. Raumenų susitraukimo jėga esant maksimaliajam greičiui testavimo metu tiesiant koją sumažėjo ~ 80%, lenkiant - ~ 85%. Kelio tiesiamųjų raumenų jėga 50-o susitraukimo metu (A 0) sumažėjo (įprastinės temperatūros tiesiamųjų raumenų - 18,1 ± 14,2 N·m, pašildytų - 19,9 ± 14,3 N·m, pašaldytų - 20,8 ± 9,2 N·m; įprastinės temperatūros lenkiamųjų raumenų - 9,0 ± 7,2 N·m, pašildytų - 8,3 ± 8,9 N·m, pašaldytų - 5,8 ± 5,2 N·m (p < 0,05, lyginant su kontroline reikšme). Gauti rezultatai parodė, kad skirtinga temperatūra reikšmingai nepakeitė kelio tiesiamųjų ir lenkiamųjų raumenų susitraukimo jėgos esant maksimaliajam greičiui. Raumenų atsparumas nuovargiui 50 kartų tiesiant ir lenkiant koją per kelio sąnarį nepriklauso nuo šildymo ir šaldymo. Raumenų susitraukimo jėga esant ﬁ ksuotam 450 o  / s greičiui atsigavo praėjus 10 min po krūvio nepriklausomai nuo temperatūros. Tiek šildymas, tiek šaldymas prieš krūvį netie- siogiai sumažino raumens pažeidos simptomų (CK) raišką praėjus 24 h po krūvio. Skirtinga raumenų temperatūra po krūvio reikšmingai nepakeitė La koncentracijos kaitos. Raktažodžiai: izokinetinis krūvis, raumenų susitraukimo jėga esant maksimaliajam greičiui, raumenų nuovargis ir atsigavimas, raumenų šildymas, šaldymas.