Sukces w karierze w opiniach młodzieży - Lucyna Myszka-Strychalska; Agnieszka Cybal-Michalska (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2020)
Celem artykułu jest zwrócenie uwagi na liczne przeobrażenia mające miejsce we współczesnej rzeczywistości, w tym również w świecie pracy, które nie pozostają obojętne dla kariery zawodowej człowieka oraz przypisywanego jej znaczenia i odnoszonych za jej pośrednictwem sukcesów. W tekście przedstawiono wyniki badań własnych dotyczących sukcesu w karierze postrzeganego z perspektywy młodzieży akademickiej oraz uczniów z zespołów szkół zawodowych przeprowadzonych metodą sondażu diagnostycznego. Zwrócono w nich szczególną uwagę na dwa aspekty tego zagadnienia: jego obiektywne oraz subiektywne wycieniowanie, a także szacowanie własnych szans na jego odniesienie na ścieżce kariery. Wyniki badań dowodzą, że sukces w karierze nabiera subiektywnego wycieniowania dla młodzieży poddanej badaniu, jednak jego obiektywny wymiar również posiada dla niej znaczenie oraz że zdecydowana większość przyjmuje pozytywne ustosunkowanie wobec własnej przyszłości zawodowej. Uzyskany materiał empiryczny może nieść ze sobą istotne implikacje dla praktyki edukacyjnej. Ukazuje on bowiem, w jakie umiejętności oraz wiedzę warto wyposażać młodzież przygotowującą się do wejścia na rynek pracy.