تأثیر یوگا و نوروفیدبک بر کاهش اختلال توجه و تمرکز بیش‌فعالی در کودکان 10-5 سال - شمس الملوک رشیدی پور; رزا رهاوی; مهدی نمازی زاده (Sport Sciences Research Institute, 2017)
هدف از پژوهش حاضر، ارزیابی تأثیر یوگا و نوروفیدبک بر کاهش اختلال توجه و تمرکز بیش‌‏فعالی در کودکان 10ـ5‌ سال شهرستان میبد بود. در این پژوهش کارآزمایی بالینی که با طرح پیش‌‏آزمون ـ پس‌‏آزمون اجرا گردید، 48 کودک ‌مبتلا به اختلال توجه/ بیش‌‏فعالی به‌صورت تصادفی خوشه‏‌ای به چهار گروه مساوی یوگا، نوروفیدبک، نوروفیدبک ـ یوگا و کنترل تقسیم شدند. گروه‏‌های تمرینی به‌مدت هشت هفته به تمرین پرداختند (برنامۀ تمرینی شامل سه جلسه در هفته و هر جلسه60 دقیقه فعالیت بود). به‌منظور ارزیابی‌ گروه‏‌های تمرینی از پرسش‌نامۀ کانرز (فرم والدین‌) به‌عنوان پیش‌آزمون و پس‌آزمون‌ استفاده گردید. جهت تحلیل داده‏‌ها نیز آزمون تحلیل کواریانس مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان می‌دهد که پس از هشت هفته، کاهش معنا‏داری در نشانه‌‏های اختلال توجه/ بیش‌‏فعالی در گروه‌‏های آزمایشی مشاهده می‌شود P