İki Farklı Döner Nikel-Titanyum Preparasyon Sistemi Ve İki Farklı El Preparasyon Sisteminin Eğimli Kök Kanallarının Şekillendirilmesindeki Etkinliklerinin Karşılaştırılması - Alper Kustarci; Kerem Engin Akpinar; I Timur Esener; Melih Konarili (Cumhuriyet University, 2011)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Quantec LX ve Profile 29 döner NiTi enstrümanlar ve Nitiflex ve paslanmaz çelik el enstrümanlarının eğri kanallardaki etkinliğinin karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 25-40° kurvatür açısına sahip 48 adet mandibular molar dişe ait mesial kanallar, her biri 12 kanal içerecek şekilde 4 gruba ayrıldı. Preparasyon grupları olarak Nitiflex ve H tipi el enstrümanları, Profile 29 ve Quantec LX döner NiTi enstrümanlar kullanıldı. Çalışmanın sonunda kanal eğiminde ve çalışma boyunda meydana gelen değişiklikler, alet kırıkları ve perforasyonlar kaydedildi. Verilerinin istatistiksel olarak değerlendirilmesinde Wilcoxon eşleştirilmiş iki örnek testi, Kruskal-Wallis ve Mann Whitney-U testleri kullanıldı. Bulgular: Döner NiTi preparasyon sistemlerinin kanal eğiminde ve çalışma boyunda paslanmaz çelik kanal eğelerine göre daha az değişime neden olduğu saptandı. Paslanmaz çelik ve Nitiflex kanal eğelerinde alet kırığı saptanmadı. Döner NiTi preparasyon sistemlerinde lateral perforasyonlar görülürken, paslanmaz çelik kanal eğesi kullanılan grupta ise strip perforasyonlar saptandı. Sonuçlar: Sonuç olarak, döner NiTi preparasyon sistemlerinin eğri kök kanallarını, elle kullanılan preparasyon sistemlerine göre daha etkili bir şekil