Рецепція як новітній інструмент розширення методологічних засад порівняльно-педагогічних та історико-педагогічних студій - Наталія Дічек (Pavlo Tychyna Uman State Pedagogical University, 2015)
У статті вперше піднято проблему введення поняття «рецепція» у методологічний апарат українських історико-педагогічних і порівняльно-педагогічних досліджень як їх особливої функції. Обґрунтовано роль і специфіку рецепції у зазначених видах наукових досліджень, яка полягає у комплексності її завдань: «сприйняття і створення образу» та «транслювання й адаптація». Запропоновано три форми рецепції, типи моделей культурного трансферу, якими можна описувати стан рецепції зарубіжних педагогічних ідей і досвіду. Розкрито багатозначність поняття «рецепція» як дієвого інструменту дослідження, багатоаспектного процесу, кроскультурного явища, а головне - як важливого феномену, що має бути введений до методології педагогічних досліджень, бо сприятиме впорядкуванню і систематизації теоретичної діяльності, надаючи їй осмисленого спрямування у сенсі визначення методологічної стратегії, усвідомленого добору мети. В статье впервые поднята проблема введения понятия «рецепция» в методологический аппарат украинских историко-педагогических и сравнительно-педагогических исследований как их особой функции. Обоснована роль и специфика рецепции в указанных видах научных исследований, которая заключается в комплексности ее задач: «восприятие и создание образа» и «трансляция и адаптация». Предложены три формы рецепции, типы моделей культурного трансфера, которыми можно описывать состояние рецепции зарубежных педагогических идей и опыта. Раскрыта многозначность понятия «рецепция» как действенного инструмента исследования, многоаспектного процесса, кросскультурного явления, а главное - как важного феномена, введение которого в методологию педагогических исследований будет способствовать упорядочению и систематизации теоретической деятельности, придавая ей осмысленное направление, определяя осознанный выбор цели. The problem of introduction the concept of «reception» in the methodological apparatus of Ukrainian historical and comparative studies in the field of education as their particular function has been raised in this article. The role and specificity of reception in these types of research, which is the complexity of its tasks, just as «the image perception and creation» and «spreading and adaptation» have been substantiated. Three forms of reception, the types of cultural transfer models that can describe the state of the reception of foreign pedagogical ideas and experience have been represented. Multiplicity of the concept of «reception» has been released as an effective tool of research, as a multidimensional process, as a cross-cultural phenomenon, and what is the most important - as an important phenomenon needing to be introduced to the methodology of educational research, because it can help streamline and systematize theoretical work, giving it a meaningful direction, helping to choose methodological strategy, conscious selecting of researching goals.