Віддалені наслідки перенесеного в дитячому віці епізоду синдрому Лайєлла - O.M. Okhotnikova; T.M. Tkachоva; A.S. Andriyko; I.O. Kurian (Group of Companies Med Expert, LLC, 2021)
Наведено огляд літератури щодо віддалених наслідків синдрому Лайєлла (однієї з форм токсичного епідермального некролізу). Серед них: хронічна екзема з ксерозом і свербежем, депігментація шкіри, гіпертрофічні і колоїдні рубці, ураження нігтів, очей (серед них синдром «сухого ока» і хронічний кон'юнктивіт з/без облітерації носослізних протоків), захворювання нирок, легень, синдром Шегрена, тиреоїдит Хашимото та інші. Клінічний випадок. Наведено клінічний випадок дівчинки віком 11 років, яка перенесла синдром Лайєлла у 8(річному віці і спостерігається протягом останніх 3 років у НДСЛ «ОХМАТДИТ». Описано клінічні та лабораторно-інструментальні спостереження, а також лікувальні стратегії. Зокрема, зазначено про перегляд клінічного діагнозу, з яким дівчинка була госпіталізована, з бронхіальної астми на хронічний вторинний обструктивний бронхіт, а також про виявлення хронічного кон'юнктивіту з облітерацією носослізних протоків, хронічного синуситу, вторинної імунної недостатності, колоїдних рубців шкіри. Висновки. Незважаючи на постійну реабілітаційну терапію та суттєве поліпшення загального стану дівчинки, не вдалося повністю відновити функцію мукоциліарного транспортування, унаслідок чого поступово погіршується вентиляція дрібних бронхів, формуються бронхоектази в базальних сегментах правої легені, формується полірезистентний штам S.aureus, який постійно висівається з мокротиння дитини; не вдалося повністю відновити прохідність носослізних протоків і досягнути стійкої ремісії хронічного синуситу. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської декларації. На проведення досліджень отримано інформовану згоду батьків дитини. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.