ІСТОРІЯ РОЗВИТКУ ГУМАНІСТИЧНИХ ІДЕЙ У ЗАРУБІЖНІЙ ПЕДАГОГІЦІ (ВІД СТАРОДАВНЬОГО СВІТУ ДО XVI СТ.) - Валентина Кушнір (Pavlo Tychyna Uman State Pedagogical University, 2017)
У статті проаналізовано історію розвитку гуманістичних ідей у зарубіжній педагогіці від Стародавнього світу до XVI ст. Шлях формування європейських гуманістичних традицій був тривалим і складним. Поступово у педагогічній науці і практиці приживалися гуманістичні ідеї та досвід, які передбачали сходження людини до вищих морально-духовних цінностей. У досліджуваний період через відсутність відповідної цілісної теорії гуманіс-тична традиція існувала у певних проявах  педагогічного процесу або одинич-них авторських інноваційних підходах.