Aşınmış dişlerde farklı bir protetik yaklaşım - Bekir Eser; Mevlut Ocak; Mustafa Atala; Nilufer Polat (Cumhuriyet University, 2015)
Aşırı diş aşınması, dişin sert dokusununpatolojik nedenlerle yıkımı ile oluşur. Etyolojisimekanik, kimyasal ve psikolojik etkenler veyabunların kombinasyonları olabilir. Diş aşınmaları,hastaların çiğneme ve konuşma fonksiyonlarında vegörünümlerinde ciddi problemler doğurur. Aşırıoklüzal aşınma dikey boyut kaybına da nedenolabilir. Bu ciddi diş yapısı kayıpları, kapsamlırestoratif tedavi gerektirir.45 yaşında kadın hasta, estetik ve fonksiyonkaybı şikayeti ile kliniğimize başvurdu. Hepsi vitalolan, üst ön dişlerin önce kanal tedavileri yapıldı.Ardından prefabrik post ve kompozit korlarla kronboyları uzatıldı. Hastaya oklüzal dikey boyutunuyükselten geçici akrilik kron restorasyonlarıuygulandı. Yeni dikey boyuta alışabilmesi içinakrilik geçici kronlar hastaya 3 ay kullandırıldı. Busürenin sonunda hastanın alt ve üst dişleri metaldestekli seramik kronlarla restore edildi. Koruyucuamaçlı oklüzal splint yapıldı.