Nastavnik kao faktor poboljšanja efekata nastave fizičkog vaspitanja učenika mlađeg školskog uzrasta - Gorica Bilak - Moconja; Radenko Dobraš; Goran Tadić; Aleksandar Kukrić; Borko Petrović; Darko Stojanović (University of Banja Luka, Faculty of physical education and sport, 2018)
Cilj ovog istraživanja je prikazati efekte eksperimentalnog tretmana u nastavi fizičkog vaspitanja kod djece uzrasta 10-11 godina. Eksperimentalni tretman je trajao u periodu 01.03.2010. do 01.03.2011. godine u 16 osnovnih škola Republike Srpske/BiH, koji je uključivao volontiranje 20 diplomiranih profesora fizičkog vaspitanja bez radnog iskustva u četvrtim i petim razredima osnovnih škola, koji su provodili nastavu fizičkog vaspitanja umjesto nastavnika razredne nastave, odnosno učitelja, koji u skladu sa zakonskim odredbama provode nastavu u navedenom uzrastu. Tretman je uključivao 1558 učenika i učenica iz gradskih i prigradskih sredina, od toga 1213 ispitanika je bilo u eksperimentalnoj, a 345 ispitanika u kontrolnoj grupi. Svi učenici su testirani baterijom ''Eurofit'' testova, odnosno analizirano je sedam varijabli iz oblasti motoričkih sposobnosti.Tretman je odobren od strane Ministarstva porodice, omladine i sporta i Ministarstva prosvjete i kulture Vlade Republike Srpske, a realizovan je u skladu sa Nastavnim planom iprogramom u saradnji sa ova dva ministarstva, Fakultetom za fizičko vaspitanje i sport Univerziteta u Banjoj Luci i Republičkim pedagoškim zavodom.Nakon izvršenog inicijalnog i finalnog mjerenja eksperimentalne i kontrolne grupe učenika, došlo se do zaključka da su učenici eksperimentalne grupe postigli statistički značajno bolje rezultate u testovima motoričkih sposobnosti. Budući da je eksperimentalni tretman trajao godinu dana, i da su svi ispitanici testirani istim metodama u istim uslovima, a uvidom u poređene rezultate finalnog mjerenja, može se reći da je rad diplomiranih profesora fizičkog vaspitanja u nastavi fizičkog vaspitanja mlađeg školskog uzrasta pozitivno uticao na razvijanje testiranih motoričkih sposobnosti učenika.