Intenzita zatížení při herních cvičeních ve volejbalu Load intensity in volleyball game like drills - Miroslav Vavák; Pavel Háp; Pavel Stejskal; Michal Lehnert (Palacky University, 2008)
V současném tréninkovém procesu vyspělých družstev ve sportovních hrách jsou preferována tréninková cvičení komplexního charakteru vyžadující zapojení a úzkou spolupráci více hráčů. Předpokladem efektivní manipulace se zatížením je dokonalé poznání používaných cvičení. Cílem provedeného sledování, jehož se zúčastnilo 6 hráčů seniorského volejbalového družstva (průměrný věk 21.2 ± 1.6 let) bylo zjistit, jaké zatížení představují dvě ověřované varianty průpravných her a zda bude zatížení při dvou opakováních stejného typu průpravné hry podobné. Porovnání průměrných hodnot srdeční frekvence sledovaného souboru volejbalistů při prvním a druhém provedení ukázalo na věcně i statisticky nevýznamný rozdíl ve velikosti vnitřního zatížení. Rozdíly hodnot sledovaných charakteristik srdeční frekvence u jednotlivců však potvrdily vysokou intraindividuální variabilitu velikosti vnitřního zatížení. Z porovnání průměrných hodnot srdeční frekvence a zatížení cirkulace u dvou typů průpravných her vyplynulo, že z hlediska vnitřního zatížení představovaly odlišné tréninkové stimuly. Z výsledků studie vyplývá, že při manipulaci se zatížením ve volejbalu u herních cvičeních a průpravných her je vhodné považovat údaje o průměrných hodnotách srdeční frekvence pouze za orientační. The key problem of training in sports games is rightfully considered the relation between match performance and training load (Argaj, 2005; Bloomfield, Fricker, & Fitch, 1992; Dobrý & Semiginovský, 1988; Laurenčík, 2006; Reilly & Bangsbo, 1998; Tomajko, 2000). The training process in volleyball must result from the typical demands of match load, the specificities of players’ specializations and their roles in the game system of a team, athletes’ individual specificities and, at the same time, respect the trends of modern volleyball and the training process. Changing an intensive movement activity focused on performing specific tasks for particular game specializations during a relay lasting only a few seconds with relatively long time outs is regarded as a significant volleyball match load parameter (Aartrijk, 2000; Alberda, 1995; Baacke, 1994; Papageorgiou, 1999; Papegeorgiou & Timmer, 1990; Polglaze & Davson, 1992; Přidal & Zapletalová, 2003; Ureña, 2000; Zhang, 2000; Zimmermann, 1999).