Peisajul hepatitei cronice virale Delta în Republica Moldova - Adela Ţurcanu (Academy of Sciences of Moldova, 2019)
Hepatita Delta este responsabilă pentru o povară importantă a bolilor în Republica Moldova. Metode: În acest studiu transversal am descris caracteristicile demografice, clinice și biologice ale celor 224 de pacienți infectați cu HDV. Rezultate: Vârsta medie a fost de 49±9 ani, 118 pacienți de sex feminin. 55,5% dintre pacienți au fost deja afectați de ciroză hepatică, dintre care 52% au prezentat semne de decompensare. Toți pacienții au fost anti-HBe negativi, dar ADN HBV a fost detectabil în 28,1% din cazuri. Sarcina medie a ARN-ului HDV a fost de 5,6±1,7 log10 UI/ml. Distanța de timp de la diagnosticul de ciroză a fost corelată cu durata infecției cu HDV (Pearson r = 0,470, P <0,0001). În cazul transmiterii familiale, atât vârsta pacienților (46,0±9,1 ani față de 50,6±9,2 ani) cât și vârsta la diagnosticarea cirozei hepatice (40,8±11,2 vs 46,9 ± 9,7, P = 0,005) au apărut mai devreme în timpul vieții. Concluzie: Hepatita delta este o problemă semnificativă de sănătate în Moldova. Între timp, circa un milion de cetățeni moldoveni adulți trăiesc în prezent în Europa de Vest, cei mai mulți fiind conștienți de statutul lor în ceea ce privește hepatita. Considerăm că această situație va avea un impact semnificativ asupra incidenței deltei de hepatită în Uniunea Europeană.