Grupa męska w kontekście religijnym Opis i analiza - Henryk Machoń (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2017)
Tytuł drugiego tomu "Horyzontów Wychowania" z roku 2007 1 brzmiał "«Jak» człowieczego ducha". W zebranych tam,  bogatych w konteksty i perspektywy, tekstach zostały naszkicowane różne manifestacje ducha. "Jak" ludzkiego ducha wskazywało, między innymi, na "jak" ludzkich relacji 2. Jeśli duch stawia wymagania grupie motywowanej religijnie, to czy dopomaga jej też w realizacji jej własnych celów oraz ideałów? Jaką dynamiką wykazuje się duch w jakiejś jednorodnej grupie, będąc tam rozumiany i doświadczany jako wartości lub reguły religijne?