Edytorial: Rodzina w XIX i XX wieku - Beata Topij-Stempińska (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2020)
W zmieniającym się i ulegającym szybkim przeobrażeniom, m.in. materialnym, gospodarczym, ekonomicznym, kulturowym, politycznym, społeczeństwie XIX w. istotne znaczenie wydawała się mieć jedynie rodzina jako, na swój sposób, niezmienna i trwała grupa społeczna. Stanowić ona miała gwarancję dla zachowania istniejącego od wielu dziesiątków lat status quo pomiędzy jej członkami - rodzicami i dziećmi czy mężem i żoną. Postępująca industrializacja i urbanizacja stały się jednak istotnymi czynnikami wpływającymi na przemiany zachodzące w dziwiętnastowiecznym społeczeństwie, a tym samym również w obrębie najmniejszej grupy społecznej - rodzinie. Stopniowo ulegała zmianie jej struktura, z wielopokoleniowej na nuklearną, funkcje i zadania. Dostrzegalne było nowe spojrzenie na rolę i zadania kobiet w rodzinie - włączenie ich do współodpowiedzialności za losy rodziny. W rodzinach zauważalny stał się wzrost zainteresowania dziećmi i ich rozwojem, a także poszanowanie ich indywidualności. Rodzina nadal pozostawała naturalnym środowiskiem wychowawczym, bowiem najistotniejszym celem wciąż było wychowanie kolejnych pokoleń, nawet w zmieniających się dynamicznie dziwiętnastowiecznym społeczeństwie...