NEUROBLASTOMUL CU DISEMINARE METASTATICĂ, PREZENTARE NEONATALĂ-CASE REPORT - Radu-Constantin LUCA; Alma-Raluca LĂPTOIU; Ioana APETREI; Dana MĂNDRĂȘESCU; Petrică PLAMADEALA; Elena HANGANU (Academy of Sciences of Moldova, 2023)
Neuroblastoamele sunt tumori cu origine in celule sușe ale sistemului nervos simpatic, derivate din crestele neurale, reprezentând70% dintre tumorile cu localizare la nivelul glandei suprarenale. Neuroblastomul este cea mai frecventă tu- moră solidă la sugar, cu o prevalență de 1:70000 de nou-născuți, insumând aproximativ 20% din cancerele neonatale. Rata de mortalitate se situează la 15%, având ca factor cauzal dificultățile de diagnostic precoce. 1-2% din cazuri prezintă istoric familiar. Neuroblastoamele caracteristici genetice, biologice și morfologice heterogene si un comportament clinic divers.Lucrarea prezintă cazul unui nou-născut de sex feminin, 8 ore de viată, provenit din sarcină nedispensarizată, naștere dificilă cu aplicare de forceps, transferat in sectia de Chirurgie cu suspiciunea diagnostică de hemoperitoneu. Explorările imagistice efectuate in urgență confirmă diagnosticul de hemoperitoneu și relevă prezența unei tumori de glandă suprare- nală dreaptă, multiple diseminări hepatice si hepatomegalie importantă. La internare pacienta prezintă stare generala gravă, abdomen mărit de volum pe seama hepatomegaliei, circulație colaterală abdominală. Se intervine chirurgical, dupa stabilizarea hemodinamică a pacientei, practicându-se laparotomie subcostală dreaptă. Se constată prezența unei rupturi de lob drept hepatic, fără hmoragie activă pe tranșa de ruptură și se practică biopsie metastază tumorală hepatică, tumorsu- prarenalectomie dreaptă, controlul hemostazei. Evoluția postoperatorie este lent nefavorabilă pacienta prezentând anemie importantă, edeme generalizate, oligoanurie și in ciuda tratamentului suportiv maximal dezvoltă stop cardiocircultator ce nu răspunde la manevrele de resuscitare.Neuroblastomul este una dintre cele mai enigmatice tumori în perioada neonatală, putând regresa spontan sau progre- sa fulminant in absența unui plan terapeutic adecvat sau in prezența unui stadiu avansat. Diagnosticul precoce reprezintă o provocare in practica medicală curentă, ca in cazul prezentat in care afecțiunea a debutat in utero, iar pacienta nu a beneficiat de ecografie antenatală. Descoperirea unui neuroblastom fetal crează oportunitatea fie a unui tratament in utero, fie a unor precauții in ceea ce privește momentul nașterii.