REPETITION SPEED INFLUENCE ON MAXIMUM HEART RATE IN WEIGHT TRAINING - Remus-Cristian VĂIDĂHĂZAN; Iacob HANȚIU; Gabriela POP (Cluj University Press, 2017)
Changing speed of execution for repetitions is appreciated differently by weight training's practitioners (Diniz, Martins-Costa, Machado, Lima, & Chagas, 2014), aspect discussed by us with many practitioners encountered during our researches in fitness gyms. As a result of the observations made in fitness gyms, we came to conclusion that modification of execution speed determines changes of other factors involved in training programs. Our research took place between February 9 and April 19, 2015, in the gym of Faculty of Physical Education and Sports of the Babeș-Bolyai University of Cluj-Napoca. Our research objectives aimed to determine the maximum heart rate (HR max.) recorded at different speeds of execution and we were interested about the pattern described by these values on 3 different values for speed of execution. We concluded that HR max. doesn't have the same distribution pattern for all subjects included in our study. REZUMAT. Influența vitezei de execuție a repetărilor asupra frecvenței cardiace maxime în antrenamentul cu greutăți. Modificarea vitezei de execuție a repetărilor este apreciată diferit de practicanții antrenamentului cu greutăți (Diniz, Martins-Costa, Machado, Lima, & Chagas, 2014), aspect discutat și de noi cu mulți practicanți cu care ne-am întâlnit în sălile de fitness. Ca urmare a observațiilor întreprinse am ajuns la concluzia că modificarea vitezei de execuție a repetărilor determină modificări ale altor factori implicați în programele de antrenament. Cercetarea s-a desfășurat în perioada 9 februarie - 19 aprilie 2015, în sala de fitness a Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca. Obiectivul cercetării a constat în înregistrarea valorilor maxime ale FC la diferite viteze de execuție a repetărilor și analiza modelului de distribuție a acestora pe 3 tempouri diferite de execuție. Rezultatele obținute sugerează că vârfurile înregistrate pentru FC nu se înscriu 100% într-un anumit model de distribuție. Cuvinte cheie: antrenament cu greutăți, frecvență cardiacă, viteză de execuție, frecvență cardiacă maximă, model.