ІМПЛЕМЕНТАЦІЯ ЄВРОПЕЙСЬКИХ СТАНДАРТІВ І РЕКОМЕНДАЦІЙ У СФЕРІ ІНКЛЮЗИВНОЇ ВИЩОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ: ВИКЛИКИ ТА МОЖЛИВОСТІ - Ганна Мицик; Анастасія Попова; Наталя Цибуляк; Євгенія Линдіна (Ivan Ziaziun Institute of Pedagogical Education and Adult Education of the NAES of Ukraine, 2023)
Стаття розглядає виклики та можливості в контексті імплементації європейських норм та рекомендацій у сфері інклюзивної вищої освіти в Україні. Автори підкреслюють важливість міжнародних норм як основи для розробки національного законодавства, що відповідає сучасним стандартам інклюзивності. В контексті війни, проблема забезпечення доступності вищої освіти є особливо актуальною, оскільки збільшується кількість бенефіціарів освітніх послуг, які потребують оперативного, системного та водночас гнучкого реагування на їхні індивідуальні освітні проблеми та потреби. У статті здійснено аналіз міжнародних та українських правових документів у трьох площинах - у площині відповідностей, площині викликів, з якими стикається Україна у імплементації європейських положень у практику інклюзивної вищої освіти та площині можливостей, яка включає ряд напрямів використання міжнародних норм у системі удосконалення законодавчого регулювання України. Стаття має на меті сприяти формуванню ефективних стратегій і політик на рівні вищої освіти в Україні на основі міжнародного досвіду та підкреслює, що запровадження рівного, доступного інклюзивного освітнього середовища потребує не тільки зусиль кожної країни у законодавчому нормуванні, але і на зверненні уваги європейською спільнотою на удосконалення існуючих політик, шляхом їх конкретизації та з урахуванням принципу рівних можливостей для країн з різним рівнем розвитку.