РОЛЬ ФЕМІНІСТСЬКИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ У ВПРОВАДЖЕННІ ТЕНДЕРНОГО ПІДХОДУ У СЕРЕДНІ ШКОЛИ ВЕЛИКОЇ БРИТАНІЇ - L.I. Lushpay (Academy of Cognitive and Natural Sciences, 2022)
Розглянуто виникнення та розвиток феміністської педагогіки у Великій Британії. Проаналізовано навчальні програми у школах Великої Британії й зроблено висновок, що шкільний курікулум відображає гендерну структуру суспільства. Наявність гендерного дисбалансу в суспільстві відтворюється і в шкільному курікулумі, і в навчальних програмах з шкільних дисциплін. Зроблено порівняльний аналіз традиційної та феміністської педагогіки. Виявлено, що представники феміністської педагогіки розвинули нову модель навчально-виховного процесу, запропоновану критичною педагогікою, підкресливши необхідність змінити пасивні ролі учня і учителя на активні. Наголошено, що важливим внеском у розвиток феміністської педагогіки є дослідження індивідуальних професійних біографій шкільних вчителів.