Působení kognitivně-behaviorální psychoterapie na tělesné složení a konstituci Effects of cognitive behavioral psychotherapy on body composition and constitution - Miroslav Kopecký; Aleš Gába; Iva Dostálová; Jarmila Riegerová; Miroslava Přidalová (Palacky University, 2008)
Obezita je chronické onemocnění moderní doby, které není pouze kosmetickým problémem, ale problémem bio-sociálně-psychologickým, tzn., že obézní lidé mají kromě zdravotních problémů i problémy sociální a psychické. Vyskytují se u nich deprese, často mají sníženou sebedůvěru a problémy při uplatnění v zaměstnání. Hlavním cíle studie bylo sledování změn somatických parametrů pod vlivem působení fyzické aktivity a modifikace nutričních zvyklostí u klientek STOB kurzů (kurzy pro snižování nadváhy a obezity) u žen ve věku 20–60 let (n = 114). Byly použity standardizované antropometrické metody pro stanovení základních somatických indexů – hmotnostně-výškových, indexů rizikovosti a indexů centrality, tělesného složení dle metody Pařízkové (1962) a Matiegky (1927) a frakcionace tělesné hmotnosti dle metody bioelektrické impedance, s ohledem na segmentální analýzu (QuadScan 4000; Tanita BC 418-MA). Ženy byly rozděleny do souborů dle decénií. Ženy byly měřeny na začátku a na konci kurzu, který trval 12 týdnů. Kurzy STOB jsou realizovány profesionálními pracovníky, kteří se věnují nejen pohybové aktivitě, ale také úpravě výživových a stravovacích stereotypů. Ve sloučeném souboru při vstupním vyšetření dosáhl BMI průměrné hodnoty 31,34; maximální hodnota však přesáhla hranici těžké obezity 47,56. Na základě kategorizace BMI dle WHO bylo do kategorie normy zařazeno pouze 7,5 % žen, v kategorii nadváhy se vyskytovalo 33,3 % souboru a 57 % souboru bylo obézních, z toho morbidní obezity dosáhlo 5 % žen. Nejnižší hodnoty BMI se vyskytovaly u nejmladších žen (20–30letých), nejvyšší naopak v nejstarší věkové kategorii, avšak v ostatních věkových kategoriích se vzájemně signifikantně neodlišovaly. Průměrná hodnota WHR byla 87,25, z toho 85,6 % klientek přesáhlo hranici rizikovosti. Nejnižší průměrná hodnota se opět nacházela u skupiny nejmladších žen (83,6), nejvyšší (88,6) u skupiny nejstarších žen. Na základě hodnocení množství podkožního tuku dle metodiky Matiegky 57,5 % žen disponovalo více než 30 % tuku, z toho v kategorii nad 40 % podkožního tuku se nacházelo 28,75 % souboru. Hodnoty indexů centrality (1,3–1,5), které dokumentují rozložení podkožního tuku v jednotlivých oblastech těla, korespondují s vyššími hodnotami WHR a potvrdily především uložení tuku na trupu vzhledem ke končetinám. Byl tedy potvrzen výskyt abdominálního typu obezity. Na základě segmentální analýzy realizované metodou bioelektrické impedance bylo nejvíce tuku determinováno na dolních končetinách. Intervence prostřednictvím pohybové aktivity a změny výživových zvyklostí má především individuální dopad. Na základě hodnocení průměrných hodnot obvodových parametrů došlo ke snížení především obvodu pasu, břicha a boků, případně ke snížení obvodových parametrů na dolních končetinách (obvody gluteálního a středního stehna). Snížily se také průměrné hodnoty tělesné hmotnosti, BMI a WHR a zastoupení množství tukové složky v absolutních i relativních hodnotách. Ve všech kategoriích jsme zaznamenali signifikantní snížení endomorfie. Velmi významnou vlastností je silná vůle, která je nedílnou součástí intervence a kterou ne každá žena disponuje. Takže vždy v kurzech nacházíme i malé procento žen, které nesníží ani hmotnost, ani nedojde ke snížení obvodových parametrů a množství podkožního tuku zůstane stejné jako před nástupem na terapii. Obesity is a chronic disease of modern times that is not just a cosmetic problem but a bio-social-psychological problem especially, which means that obese individuals have, apart from their medical problems, also social and psychological problems. They often suffer from depression, low self esteem and difficulties in the job market field. The aim of the study was to examine the effect of physical activity and the modification of nutrition patterns on the somatic parameters in STOB courses (the courses for weight loss and obesity reduction) in women at the age of 20–60 years (n = 114). The standardised anthropometrical methods were used to determine the basic somatic indexes – body weight and height, risk indexes and central obesity indexes, body composition according to Pařízková, and Matiegka and bioelectric impedance methods (QuadScan 4000; Tanita BC 418-MA). Women were divided into the groups according to age decennary. Women were measured at the beginning and at the end of the course, which lasted 12 weeks. STOB courses are led by professionals who are involved not only in physical activity but also in modification of nutrition and food intake patterns. In the groups as a whole, the BMI reached the average values of 31.34 in the initial examination, although the maximal value exceeded the limit of morbid obesity, which is 47.56. On the basis of the BMI categorisation by WHO, only 7.5% of women were in the “standard” category and 57% were obese, of which 5% were morbidly obese. According to the evaluation of subcutaneous adipose tissue using Matiegka methodology, 57.5% had more than 30% fat content, of which 28.75% was in the category of over 40% fat. The values of the centrality index, which are the ratio of the individual skin folds on the trunk and on the extremities and it shows the distribution of fat, reached values from 1.3 to 1.5. These values demonstrate the disproportional distribution of fat, with a dominancy of subcutaneous fat on the trunk. The centrality indexes correlate with WHR values and confirmed the distribution of fat was confirmed, particularly on the trunk part in comparison to the lower extremities – thus we are looking at the abdominal type of obesity. When the course had been completed, all methods used confirmed significant changes – lowering of body weight, BMI and the amount of adipose tissue in all age groups. The evaluation of the average values of circumferential dimensions showed a reduction in waist and hip circumference, in abdominal and gluteal circumferences, and eventually in the lower extremities' circumferences. A significant lowering of the endomorphic component was found in all age categories. Movement and exercise therapy in combination with changes of dietary regimes within the framework of STOB body weight reduction courses has a nearly 15 year tradition in the Czech Republic and has had significant effects on its clients’ somatic condition.