Вплив перманентного стресу, обумовленого війною в Україні, на стан пацієнтів після перенесених стравохідних кровотеч портального ґенезу - V.V. Petrushenko; D.I. Grebeniuk; R.V. Buriak; Y.P. Hrytsun; H.O. Palahniuk (Group of Companies Med Expert, LLC, Kyev, Ukraine, 2023)
Мета - оцінити вплив перманентного стресу, обумовленого війною в Україні, на стан пацієнтів після перенесених стравохідних кровотеч портального ґенезу. Матеріали та методи. Залучено 37 пацієнтів із підтвердженим діагнозом цирозу печінки, ускладненим портальною гіпертензією та кровотечою з варикозно розширених вен стравоходу. До Групи 1 увійшли пацієнти, яким виконували ендоскопічне лігування вариксів, що кровили, і часткову емболізацію селезінкової артерії через 1 місяць після епізоду кровотечі. До Групи 2 увійшли пацієнти, яким виконували лише ендоскопічне лігування вариксів, що кровили. Пацієнти Груп 1 та 2 пройшли всі етапи дослідження до початку війни в Україні. Групу 3 становили пацієнти, в яких епізод кровотечі відбувся протягом 1 місяця до початку війни. У динаміці оцінено рівні лабораторних показників, що характеризують функціональний стан печінки та якість життя пацієнтів за опитувальником SF-36. Результати. У Групі 1 відмічалося достовірне прогресивне поліпшення всіх досліджуваних показників з часом. У Групі 2 - достовірне поліпшення всіх показників у період між першим і другим візитами з подальшою незначною негативною їхньою динамікою, проте без статистичної достовірності. У Групі 3 динаміка змін всіх досліджуваних лабораторних показників на перших чотирьох візитах у цілому повторювала таку в Групі 2. На п'ятому візиті числові значення практично всіх досліджуваних показників були вищими за вихідні значення, хоча й без статистичної достовірності відмінностей. Щодо якості життя, то на другому візиті спостерігалося достовірне збільшення показників фізичного компоненту здоров'я та зниження показників психологічного компонента здоров'я. У подальшому відмічалося зниження значень обох показників порівняно зі значеннями на другому візиті. На п'ятому візиті спостерігалося зростання показників психологічного компоненту здоров'я. Висновки. Перебування пацієнтів після перенесених стравохідних кровотеч портального ґенезу в стані перманентного стресу призводить до погіршення психологічного компоненту здоров'я від початку дії стресових факторів із наступним поступовим зниженням фізичного компонента здоров'я. Кумулятивний ефект перманентного стресу спричиняє об'єктивізацію змін фізичного стану таких пацієнтів, що проявляється погіршенням показників функціонального стану печінки. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської декларації. Протокол дослідження ухвалено Локальним етичним комітетом зазначеної в роботі установи. На проведення досліджень отримано інформовану згоду пацієнтів. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.