Mine Hipoplazisi Bulunan Dişlerin Rezin İnfiltrasyon Yöntemi (Icon) ile Tedavisi: Olgu Sunumu - Said Karabekiroğlu; İrem Elmacı (Selçuk University, 2022)
Mine oluşumunun farklı aşamalarında meydana gelen hastalıklar, maruziyetin etki ettiği süre ve ilgili faktörlerin etki mekanizmalarına bağlı olarak farklı sonuçlara neden olabilir. Özellikle de bireylerde estetik probleme yol açabilen ön dişlerde oluşan mine hipoplazileri hastaların psiko-sosyal problemler yaşamasına neden olabilir. Bu olgu sunumumuzda mine hipoplazilerinin rezin infiltrasyon yöntemi ile tedavisini amaçladık. Kliniğimize başvuran hastalar üst anterior bölgedeki opak mine lezyonlarının görünümünden şikayetçi olduğunu belirtti. Yapılan radyografik ve oral muayenede dişlerin sağlıklı olduğu görüldü. Dişlerde bulunan opak beyaz lezyonların minimal invaziv tedavisi için güncel ve etkili bir yöntem olan rezin infiltrasyon tekniği (DMG Icon, USA) ile tedavisi planlandı. Icon uygulamasından önce 1 seans ofis tipi beyazlatma tedavisi (Ultradent Opalescence Boost, USA) uygulandı böylece diş yüzeyindeki opak beyaz görüntünün azalması amaçlandı. Beyazlatma tedavisinden 1 hafta sonra Icon uygulaması yapıldı. Lezyon yüzeylerine lezyon sınırlarını 2mm taşacak şekilde en az 2 dakika süre ile %15'lik HCl asit jel (Icon-Etch) uygulandı. Daha sonra asit su ile yıkanarak uzaklaştırıldı. Bu asitleme işlemi 4 kere aynı şekilde tekrarlandı böylece en yüzeyel bölgedeki renklenmelerin uzaklaştırılması sağlandı ve lezyon gövdesindeki yüksek mineralli tabaka uzaklaştırıldı. Daha sonraki adım olarak yüzey gerilimini arttırmak amacıyla lezyon bölgesine ethanol (Icon-Dry) 2 dakika boyunca uygulandı ve sonrasında diş yüzeyi kurutuldu. Bir sonraki aşama olarak lezyon yüzeyine TEGMA rezini 2 dakika boyunca uygulandı ve 40 sn. süreyle LED ışık cihazıyla polimerize edildi. Son aşamada lezyon yüzeyi rutin polisaj prosedürlerine göre polisajlandı. Tedavi sonunda anterior bölgede bulunan opak beyaz renkli mine hipoplazilerinin görünümünde belirgin bir azalma gözlendi.