Epidemiologia Intoxicațiilor cu Antidiabetice Orale la Copii și Adolescenți - Studiu pe 4 Ani Într-un Centru Antitoxic Pediatric - Dana Adriana Dăsculțu; Elena Mădălina Petran; Coriolan Emil Ulmeanu (Amaltea Medical Publishing House, 2021)
Antidiabeticele orale au devenit o etiologie frecvent asociată intoxicaţiilor acute la copil. Studiul realizează o analiză a caracteristicilor demografice, circumstanţiale şi profilului clinic asociat intoxicaţiilor cu antidiabetice orale. A fost realizat un studiu observaţional, descriptiv şi retrospectiv, pe o perioadă de 4 ani, în care au fost incluşi copii con-firmaţi cu diagnosticul de intoxicaţie acută cu antidiabetice orale. În lotul studiat, se observă o predominanţă a ca-zurilor de intoxicaţii acute voluntare la pacienţii de sex feminin la grupa de vârstă 15-18 ani. Analiza etiologică a cazurilor de intoxicaţie acută în lotul studiat a identificat o predominanţă a cazurilor de expunere toxică la antidia-betice din clasa biguanide. Manifestările clinice predominante asociate intoxicaţiilor cu antidiabetice orale au fost în sfera digestivă.