Рентгенологічна діагностика переломів виросткового відростка нижньої щелепи в дітей - R.I. Yehorov; V.P. Efimenko (Group of Companies Med Expert, LLC, Kyev, Ukraine, 2022)
Переломи нижньої щелепи є одними з найбільш частих і складних видів травматичних пошкоджень щелепно-лицевої ділянки в дітей і становлять 18-66% від загальної кількості переломів кісток обличчя, серед яких переломи в ділянці виросткових відростків нижньої щелепи (ВВНЩ) зустрічаються в 25-40% випадків. Мета - виявити рентгенологічні особливості переломів ВВНЩ у дітей та визначити найінформативніші методи діагностики. Матеріали та методи. Проведено ретроспективний аналіз 25 історій хвороб дітей з травматичними переломами ВВНЩ. Аналіз історій хвороб проведено відповідно до розробленої карти обстеження. Під нашим спостереженням перебувало 25 дітей з травматичними переломами ВВНЩ. Вік дітей коливався в межах від 4 до 18 років, середній вік становив 10,04±4,09 року. Усіх дітей поділено на групи, серед яких найбільшу групу становили діти віком 7-12 років - 52% (n=13) дітей. Результати. Однобічні переломи зафіксовано у 84% (n=21), а двобічні - у 16% (n=4) дітей, серед яких зі зміщенням були у 92% (n=23). Переломи ВВНЩ у ділянці голівки діагностовано у 36% (n=9), основи - 32% (n=8), шийки - 28% (n=7), а також поєднання основи та шийки - у 4% (n=1). Висновки. Єдиним методом, який дає змогу одержати максимальну інформацію про різні ушкодження в кісткових структурах суглоба, є комп'ютерна томографія (КТ) і спіральна 3D-КТ. Остання, своєю чергою, дає можливість деталізувати будь-які зміни в кісткових елементах скронево-нижньощелепного суглоба для встановлення діагнозу, вибору та планування індивідуальної лікувальної тактики, що скорочує час операції та перебування дитини під наркозом. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської декларації. Протокол дослідження ухвалено Локальним етичним комітетом зазначеної в роботі установи. На проведення досліджень отримано інформовану згоду батьків, дітей. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.