Egzemplaryzm moralny jako postawa solidarna - Tadeusz Zadykowicz (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2022)
Naśladownictwo jest ważnym czynnikiem rozwoju moralnego osoby ludzkiej. Przyjmowanie funkcji przykładu lub wzoru dla innych i odpowiadające im działania naśladowców, którzy podporządkowują się wzorowi zewnętrznemu, można interpretować jako postawę solidarności. Ten szczególny rodzaj miłości i służby innym zobowiązuje ludzi do zaangażowania na rzecz dobra wspólnego, dobra wszystkich i wszystkich. Ważnym elementem tego zaangażowania jest ukazywanie we własnym zachowaniu autentycznych wartości, które nabierają rangi wzoru lub wzoru dla innych. W ten sposób egzemplaryzm moralny jest rodzajem wkładu w dobro innych i dobro wspólne, ponieważ jest wezwaniem do uczestnictwa w wartościach internalizowanych przez model. Postawę naśladowcy można również określić jako postawę solidarności, dzięki której jest on w stanie właściwie ocenić walory wzorców i naśladować tylko te prawdziwe. W ten sposób może stać się odpowiedzialnym uczestnikiem życia społecznego. Otwartość na wzorce jest przejawem aktywnej obecności w życiu wspólnoty, która buduje bogactwo jej członków.