Valoarea ecocardiografiei în diagnosticul şi managementul pacienţilor cu tromboembolie pulmonară acută - Tatiana Cuzor; Nadejda Diaconu (Academy of Sciences of Moldova, 2021)
Tromboembolismul pulmonar (TEP) rămâne boală fatală, deseori subdiagnosticată la nivelul unităţii de urgenţă, care sugerează necesitatea unor abordări alternative, noninvazive de diagnostic rapid. Rolul ecocardiografiei în tromboembolia pulmonară acută rămâne incomplet definit. Ecocardiografia nu poate diagnostica în mod fiabil EP acută şi nu îmbunătăţeşte prognosticul pacienţilor cu PE acută cu risc scăzut, cărora le lipsesc alte caracteristici clinice ale disfuncţiei ventriculului drept (VD). Cu toate acestea, ecocardiografia şi dopplerografia sistemului venos poate furniza informaţia suplimentară la pacienţii cu risc înalt şi poate ajuta la diferenţierea disfuncţiei cronice a VD de cea acută. Predictorii ecocardiografici specifici ai disfuncţiei VD au potenţialul de a spori prognosticul la pacienţi cu risc înalt de TEP, fapt abordat desfaşurat în acest aricol