DEPĂȘIREA DIFERENȚELOR CULTURALE ÎN EVALUAREA PROIECTELOR DE DEZVOLTARE ȘI COOPERARE INTERNAȚIONALĂ - USM ADMIN (Moldova State University, 2024)
În domeniul dezvoltării și al cooperării internaționale, proiectele implică adesea colaborarea între diferite țări, organizații și comunități cu mentalități și norme culturale distincte. Germania, în calitate de actor major în domeniul asistenței pentru dezvoltare, se angajează în proiecte cu diverse țări partenere, fiecare dintre ele fiind modelată de un context istoric, social și cultural unic. Receptivitatea culturală în acest context presupune recunoașterea și adaptarea la mentalități, stiluri de comu- nicare și abordări decizionale diferite. Evaluatorii germani care colaborează cu părțile interesate din țările part- enere, cum ar fi și Republica Moldova, trebuie să dea dovadă de smerenie și empatie culturală pentru a reduce eventualele diferențe de înțelegere și pentru a promova o comunicare eficientă. În Republica Moldova, există practica de a implica în echipele de evaluare experți străini care lucrează împreună cu experții locali. Acest lucru le oferă evaluatorilor locali posibilitatea de a avea colaborări unice cu experți din diferite țări. Pe lângă procesul de învățare și transferul de cunoștințe, aceasta este o oportunitate foarte valoroasă pentru experții locali de a prelua noi abordări de lucru, de a înțelege diferite mentalități culturale și de a aplica diferite tehnici adaptate la contextul local. Această cercetare răspunde la întrebarea: Care sunt strategiile care abordează receptivitatea culturală? Cu ce provocări se ciocnesc evaluatorii în procesul de evaluare a proiectelor când vine vorba de evaluări adaptate la specifi- cul cultural? Și dacă astfel de evaluări oferă beneficii celor implicați într-un astfel de proces. În acest context, Ger- mania și Republica Moldova au fost analizate ca studii de caz. Cuvinte-cheie: receptivitatea culturală, evaluarea proiectelor, principii de sensibilitate culturală. DOI: https://doi.org/10.59295/sum9(169)2024_27