IMPROVING STUDENTS' FUNCTIONAL CAPACITY BY INTRODUCING AEROBICS IN THE WARM UP PART OF PHYSICAL EDUCATION LESSONS - Laura Edit CIULEA; Barna SZABÓ-CSIFÓ (Cluj University Press, 2019)
Introduction. The significance of this paper resides in the conception and introduction of a program of aerobics-specific exercises into physical education classes in order to prepare the body for effort, improving students' functional capacity. Aerobics is an attractive and efficient way of preparing the body for effort. Systematic practice of aerobics has complex long-term effects: muscle toning, the improvement of the activity of the cardiovascular and respiratory system. Due to the intensity of effort and to the fact that the entire body takes part in it, the benefits of practicing aerobics aim at improving functional capacity affecting body harmony by reducing fat and toning muscles. Methods. Students of the experimental group underwent various aerobic programs during warm up sessions while the control group used traditional warm up methods. To determine functional capacity of students the Ruffier test was applied and vital capacity was measured. Results. After introducing aerobic programs into the warm up part of physical education lessons of the experimental group there was a noticeable improvement in exercise capacity. The difference between the arithmetic means of the two, initial and final, tests was of 4.11 for the experimental group, which resulted from the mean of the initial test result 4.35, and the mean of the final test result 0.23 Conclusion. Research results evidentiate the efficiency of various aerobic programs, designed and implemented in order to improve functional capacity of students of the experimental group. REZUMAT. Îmbunătățirea capacității funcționale a studenților prin introducerea gimnasticii aerobice în lecțiile de educație fizică, în partea de încălzire. Introducere. Importanţa acestui studiu constă în conceperea și introducerea unui program de exerciţii specifice gimnasticii aerobice, în cadrul orelor de educație fizică, în vederea pregătirii organismului pentru efort, care vor influenţa pozitiv dezvoltarea capacităţii funcţionale a studenților. Gimnastica aerobică reprezintă un mod atractiv şi eficient de pregătire a organismului pentru efort, de aceea considerăm oportună introducerea acesteia în cadrul lecțiilor de educație fizică, ca și mijloc de încălzire a studenților. Practicarea sistematică a gimnasticii aerobice are efecte complexe şi de lungă durată: se produce tonifierea musculaturii, se îmbunătăţeşte activitatea sistemului cardio-vascular şi a celui respirator. Datorită intensităţii efortului şi a faptului că întregul corp este angrenat în efort, beneficiile percepute în urma practicării gimnasticii aerobice vizează îmbunătăţirea capacităţii funcţionale cu efect asupra armoniei corporale prin reducerea stratului de ţesut adipos şi tonifiere musculară. Metodă. Studenților din cadrul grupei experiment li s-au introdus programe variate de gimnastică aerobică în partea de încălzire, iar studenții grupei experiment au lucrat cu mijloacele clasice de încălzire. În vederea determinării nivelului de dezvoltare a cacității funcționale a studentelor a fost aplicat testul Ruffier și măsurarea capacității vitale. Rezultate. În urma introducerii programelor de gimnastică aerobică, în partea de încălzire din cadrul lecțiilor de educație fizică, în cadrul grupei experiment, s-a constatat îmbunătăţirea capacităţii de efort a sportivelor din această grupă. Diferenţa dintre mediile aritmetice dintre cele două testări, iniţiale şi finale, este de 4,11 la grupa experiment, rezultată din valoarea mediei la testarea iniţială: 4,35 şi valoarea mediei de la testarea finală: 0,23. Concluzii. Rezultatele cercetării relevă eficacitatea programelor variate de gimnastică aerobică elaborate şi implementate în vederea îmbunătăţirii capacităţii funcţionale a studentelor din grupa experiment. Cuvinte-cheie: gimnastică aerobică, capacitate funcțională, studenți, îmbunătățire.