Anàlisi de materials didàctics digitals per a guiar i/o recolzar el procés d'ensenyament-aprenentatge de les matemàtiques - Dorinda Mato-Vázquez; Mª Montserrat Castro-Rodríguez; Camino Pereiro González (Servei de Formació Permanent i Innovació Educativa, Universitat de València, 2018)
Les tecnologies digitals han suposat una revolució en tots els àmbits de la vida: tecnològic, empresarial, comunicatiu, cultural, i fins i tot en el coneixement i l'entreteniment. En el panorama educatiu té també el seu reflex i les metodologies i recursos s'han redibuixat, pel que fa als diferents suports, canals, llenguatges, narratives, etc. Aquests canvis, substantius i profunds, afecten simultàniament al professorat, alumnat i famílies, però altres agents com les administracions educatives i el sector editorial també es veu involucrat. En aquesta investigació analitzem una mostra de portals institucionals i plataformes comercials que ofereixen recursos didàctics digitals en l'àrea de matemàtiques a la Comunitat Autònoma de Galícia. Ens centrem en el tipus de materials, el model pedagògic subjacent als mateixos, les diferències entre les plataformes comercials i les institucionals, la seva utilització, impacte en l'ensenyament i l'aprenentatge de les matemàtiques a l'aula, etc.L'instrument utilitzat va ser un qüestionari dissenyat ad hoc i validat i administrat a 13 plataformes comercials; tant les produïdes comercialment per empreses editores comles de naturalesa institucional generades per les administracions autonòmiques Canàries, Galícia i València. Els resultats indiquen que, tot i que el ventall d'oferta en línia de materials didàctics per a matemàtiques és ampli i amb formats variats, aquests tenen mancances pedagògiques que no afavoreixen metodologies actives ni una veritable integració d'altres alternatives que facilitin el desenvolupament de projectes educatius oberts, flexibles, que facilitin l'atenció a la diversitat individual i col·lectiva de cada persona, així com la participació, la interactivitat / connectivitat de la comunitat educativa, ja que la majoria reprodueixen el format del llibre de text imprès afegint alguns recursos en línia.