Динаміка показників рівня стану біогеометричного профілю постави в жінок зрілого віку під впливом засобів і методів програми профілактично-оздоровчих занять - Inna Asauliuk; Svitlana Kozlovska; Oleksandr Pokropyvnyi (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2023)
функціональними порушеннями опорно-рухового апарату та показниками фізичного стану. Також указано на негативний вплив порушень опорно-рухового апарату на стан здоров'я. Мета дослідження - визначити динаміку показників рівня стану біогеометричного профілю постави в жінок зрілого віку під впливом засобів і методів авторської програми профілактично-оздоровчих занять. У   науковому дослідженні   взяли   участь 14 жінок другого періоду зрілого віку. Застосовано такі методи дослідження: теоретичні, фотознімання й аналіз постави, педагогічні, математичні. Результати дослідження. Звертаючись до фактичного підтверджен- ня ефективності засобів і методів авторської програми, вважаємо за доцільне оцінити зміни, які б засвідчили певні перетворення в стані біогеометричного профілю постави жінок, які тренуються за нею. Висновки. Після завершення послідовно перетворювального експерименту лише 7,1 % досліджуваних, які брали участь в експерименті, виявляли ознаки низького рівня стану біогеометричного профілю постави, решта осіб показали результати, що відповідали середньому (78,6 %), а в окремих випадках (у 14,3 % досліджуваних) - високому рівню цього профілю. Якщо детальніше розглянути вираженість узагальнених показників за картою візуального скринінгу біогеометричного профілю постави, доцільно вказати, що за медіанами їх зростання зафіксоване в середньому на 5 балів у сагітальній площині (U =18,5; p<0,01), на 3 бали - у фронтальній площині (U=49; p<0,05) та за інтегральним показником - у середньому на 6 балів (U=9; p<0,01). І такі дані є належним доказом того, що за період безпосередньої участі жінок 39-40 років у практичній апробації засобів і методів авторської програми відбулося суттєве зростання рівня стану біогеометричного профілю їхньої постави.