Self-esteem and the value of body in people who exercise regularly at the gym - the results of pilot studies - Piotr Ziemianek; Krzysztof Jendrysik; Mikołaj Horodecki; Andrzej Knapik (Nicolaus Copernicus University in Toruń, 2015)
Wstęp. Ćwiczenie na siłowni staje się coraz bardziej popularne, zarówno wśród kobiet, jak i wśród mężczyzn. Regularne treningi, poza zmianami morfologicznymi oraz funkcjonalnymi mogą mieć wpływ na zmiany pewnych aspektów psychologicznych, szczególnie dotyczących poczucia własnej wartości oraz postrzegania własnego ciała. Cel. Postanowiono określić poziom poczucia własnej wartości oraz poczucia wartości własnego ciała u osób ćwiczących na siłowni. Ponadto celem badań było zbadanie wzajemnych zależności między tymi rodzajami samooceny oraz ocena wpływu wieku i stażu treningowego na ich poziom u kobiet i u mężczyzn. Materiał i metody. Zbadano 73 osoby regularnie ćwiczące na siłowni: 23 kobiety i 50 mężczyzn. Narzędziem badawczym był kwestionariusz, zawierający Skalę Samooceny Rosenberga (SES) oraz Skalę Poczucia Wartości  Własnego Ciała (BES). Wyniki. Zarówno kobiety, jak i mężczyźni ocenili poczucie własnej wartości na poziomie 59% możliwych do uzyskania punktów. Również poczucie wartości własnego ciała i jego składowe były powyżej połowy możliwych do uzyskania punktów. Nie znaleziono korelacji poczucia własnej wartości z poczuciem wartości własnego ciała. Odnotowano silne wzajemne korelacje między składowymi skali BES. Wśród kobiet odnotowano korelację wieku z wynikami SES. Wnioski. Osoby ćwiczące na siłowni mają dobry poziom globalnej samooceny oraz poczucia wartości własnego ciała. Badane rodzaje samooceny nie są wzajemnymi korelatami. Aspekty poczucia wartości własnego ciała są ze sobą skorelowane. Wśród kobiet wiek wpływa dodatnio na poczucie własnej wartości.