Samet Behrengi'nin Hikâyelerindeki Eğitsel İletiler Üzerine Bir Araştırma - Serhat AKÇAY; Bayram BAŞ (Mehmet KURUDAYIOĞLU, 2015)
Çocuk edebiyatı ürünleri eğiticilik görevini okuyucusuna sunduğu eğitsel iletilerle gerçekleştirir. Bu iletiler çocuğun kişisel, toplumsal, evrensel, dini, ulusal gelişimine katkı sunacağı gibi bazı durumlarda yazarın kendi ideolojik fikirlerini sunduğu araç olarak da kullanılabilir. Bu araştırmada, Samed Behrengi'nin hikâyeleri özellikle eğitsel iletiler bakımından incelenmiş ve bu iletilerin çocuk eğitimi açısından katkıları vurgulanmıştır. Araştırmada çocuk edebiyatı ürünlerinde bulunması gereken özellikler ve iletilerin nasıl olması gerektiğine dair kriterler göz önünde bulundurulmuştur. Samed Behrengi'nin on yedi hikâyesinde yer alan 173 eğitsel iletiye rastlanmıştır. Bu iletilerin 140 tanesi kişisel gelişimi destekleyen iletilerden, 19 tanesi toplumsal gelişimi destekleyen iletilerden, 12 tanesi dini gelişimi destekleyen, 1 tanesi ulusal gelişimi destekleyen iletilerden, 1 tanesi evrensel gelişimi destekleyen iletilerden oluştuğu tespit edilmiştir.