Spectrul aritmiilor cardiace la pacienţii cu sindrom de apnee în somn - Ion Dragan; Cristina Gratii; Aurel Grosu; Liliana Căldare (Academy of Sciences of Moldova, 2020)
Studiul dat a vizat elucidarea spectrului și caracteristicilor disritmiilor cardiace la pacienții cu apnee obstructivă în somn (AOS), rata căreia este de 81,6% în cohorta totală. A fost stabilit că subiecții cu AOS prezintă atît extrasistolii supraventriculare (92,8%) cît și ventriculare (65,8%). Ectopiile supraventriculare complexe (bigeminia, trigeminia, cvadrigeminia și extrasistolia în grup) au fost mai frecvent întâlnite la acest grup de pacienți. În structura bradiaritmiilor au predominat pauzele de peste 2000 ms, de origine sinusală (42,95%) sau cauzate de bloc atrioventricular (35,7%).