THE IMPORTANCE OF A HEALTHY LIFESTYLE AND THE ROLE OF PHYSICAL ACTIVITY IN THIS PLAN - Alexandru Andrei GHERMAN; Dan MONEA; Leon GOMBOS; Adrian PATRASCU (Cluj University Press, 2021)
Introduction. The concept of free time has evolved over the centuries according to various socially organized models. Thus, it was found that mankind has always enjoyed a certain type of leisure organization, various forms and activities of organization. Objective. The study aims to identify a concept of physical education for free time, stimulating the desire to exercise, developing the spirit of initiative, ensuring continuity in the practice of motor activities. Methods. Major benefits of web-based questionnaires and surveys are that they do not require the administration of materials in person, are accessible world-wide, and are therefore available cross-culturally. Results.  A majority of the subjects (68.5%) view a healthy diet as "very important" for a sport point of view. If we were to couple this with the "important" answer to this question we would find that a vast majority (94.4%) view diet and nutrition as a key component of physical activity. Conclusions. Leisure physical activity helps for a healthy lifestyle, regardless of the profession you practice. Through this paper we intend to create a guide in the practice of physical leisure activities and to help in their practice. Nevertheless, many different types of exercise have been shown to be beneficial, including aerobic training, resistance or strength training, walking, hopping, swimming, aquatic exercise, as well as exercises to improve flexibility and balance for a healthy lifestyle. REZUMAT. Importanța unui stil de viață sănătos și rolul activității fizice pe acest plan. Introducere. Conceptul de timp liber a evoluat de-a lungul secolelor în funcție de diferite modele organizate social. Astfel, s-a constatat că omenirea s-a bucurat întotdeauna de un anumit tip de organizare a timpului liber, de diferite forme și activități de organizare. Obiectiv. Studiul își propune să identifice un concept de educație fizică pentru timpul liber, stimulând dorința de exercițiu, dezvoltând spiritul de inițiativă, asigurând continuitatea în practica activităților motorii. Metode. Avantajele majore ale chestionarelor și sondajelor bazate pe web nu necesită administrarea personală a materialelor, sunt accesibile în întreaga lume și, prin urmare, sunt disponibile transcultural. Rezultate Majoritatea subiecților (68,5%) consideră o dietă sănătoasă drept "foarte importantă" din punct de vedere sportiv. Dacă ar fi să cuplăm acest lucru cu răspunsul "important" la această întrebare, am descoperi că o mare majoritate (94,4%) consideră dieta și nutriția ca o componentă cheie a activității fizice. Concluzii. Activitatea fizică de agrement ajută la un stil de viață sănătos, indiferent de profesia pe care o practicați. Prin această lucrare intenționăm să creăm un ghid în practicarea activităților de agrement fizic și să ajutăm în practica lor. Cu toate acestea, multe tipuri diferite de exerciții s-au dovedit a fi benefice, inclusiv antrenament aerob, antrenament de rezistență sau forță, mers pe jos, sărituri, înot, exerciții acvatice, precum și exerciții pentru îmbunătățirea flexibilității și echilibrului pentru un stil de viață sănătos. Cuvinte cheie: activități fizice de timp liber, sport, managementul timpului, sănătate.