Guta-Perka Ve Resilonun İki Farklı Dolgu Yöntemi (Sistem B ve Obtura II) Kullanarak Kanal İçi Düzensizlikleri Doldurma ve Boşluk Oluşumu Özelliklerinin Karşılaştırılması - Aysin Dumani; Gokhan Atakan; Oguz Yoldas; Sehnaz Isci (Cumhuriyet University, 2011)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, guta-perka ve resilon dolgu maddelerinin iki farklı kök kanal doldurma yöntemi (System B ve Obtura II) kullanarak, kanal içi düzensizlikleri doldurma yeteneğinin ve boşluk oluşumunun karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: İki insan üst birinci keser dişi mine-sement sınırından şeffaf akrilik bloğa gömüldü. Kök kanalları crown-down teknikle apikal genişlikleri aynı konisiteleri farklı olacak şekilde genişletildi. Split diş modelleri dişlerin uzun aksına paralel olacak şekilde elmas kaplı su soğutmalı testere ile kesildi. Dentin duvarlarına dört yapay düzensizlik yapıldı. Split diş modelleri guta-perka ve resilon ile devamlı ısı tekniği (System B) ile ve termoplastik enjeksiyon tekniği (Obtura II) kullanılarak dolduruldu. Düzensizliklerin replikasyonu ve boşluk oluşumu değerlendirildi ve veriler ki kare ve lojistik regresyon testleriyle analiz edildi. Bulgular: Guta-perka ve resilon arasında boşluk oluşumu yönünden istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmazken (p>0,05), System B'nin Obtura II'den daha fazla boşluk oluşturduğu görüldü (p<0,05). Guta-perka düzensizlik replikasyonunda resilondan daha iyi sonuçlar gösterdi, ama dolgu yöntemleri ve geniş ve dar kanallar arasında farklılık görülmedi. Sonuç: Resilonun guta-perka ile benzer uygulama özelliklerine sahip olduğu, kök kanal dolgusunda kullanılacak olan yöntemin kanal içi düzensizliklerin replikasyonunda ve boşluk oluşumunda belirleyici olabileceği görülmüştür.