Стан толерантності до фізичного навантаження та характеристика міокардіальних резервів у дітей, які перенесли COVID-19 - Yu.V. Marushko; T.V. Hyshchak; O.A. Dmytryshyn (Group of Companies Med Expert, LLC, 2023)
Оцінювання стану толерантності до фізичного навантаження (ТФН) після перенесеного СOVID-19 є необхідним для визначення віддалених наслідків коронавірусної хвороби. Мета - оцінити стан ТФН і проаналізувати зміни показників міокардіальних резервів у дітей, які перенесли COVID-19 різного ступеня тяжкості. Матеріали та методи. У дослідженні взяло участь 155 дітей шкільного віку. 120 дітей з підтвердженим діагнозом COVID-19 в анамнезі та терміном після COVID-19 понад 12 тижнів (основна група) та 35 здорових дітей, які на COVID-19 не хворіли (група контролю). До І групи (n=49) увійшли діти, які перехворіли на COVID-19 легкого ступеня; до ІІ групи (n=40) - діти, які перенесли COVID-19 середнього ступеня тяжкості, до ІІІ групи (n=31) - діти, які перехворіли на COVID-19 із тяжким перебігом. Використано загальноклінічний, інструментальний (велоергометрія) і статистичний методи дослідження. Результати. В основній групі середнє значення максимального споживання кисню (VO2max) становило 26,86±6,69 мл/кг/хв, у групі контролю - 38,29±5,54 мл/кг/хв (p<0,001). Аналіз цього показника в І, ІІ і ІІІ групах показав, що перенесений COVID-19 впливав на рівень ТФН у хлопчиків незалежно від ступеня тяжкості COVID-19 (p<0,01). У дівчаток знижена ТФН визначалася в разі середнього і тяжкого перебігу COVID-19. Аналіз показників міокардіальних резервів показав, що серед дітей, які перехворіли на COVID-19, найгірші показники спостерігалися в ІІ і ІІІ групах (р<0,01). Висновки. Перенесений COVID-19 впливає на стан ТФН і показники міокардіальних резервів у дітей в періоді понад 12 тижнів після COVID-19. Рівень зміни стану ТФН, значень серцевого та судинного компонента забезпечення фізичного навантаження, міокардіальних резервів залежить від ступеня тяжкості перенесеного COVID-19, що підтверджується кореляційними зв'язками різної сили між цими показниками і ступенем тяжкості COVID-19. Дослідження виконано згідно з принципами Гельсінської декларації. Протокол дослідження ухвалено Локальним етичним комітетом зазначеної в роботі установи. На проведення дослідження отримано інформовану згоду батьків дітей. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.