Edukacja społeczeństwa w zakresie problematyki współczesnych zagrożeń - Paweł Szmidkowski (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2018)
Edukacja społeczeństwa w zakresie współczesnych zagrożeń stanowi jeden z istotnych elementów edukacji dla bezpieczeństwa. Musi ona dostosowywać przekazywane treści do aktualnych wyzwań i zagrożeń obserwowanych zarówno w skali międzynarodowej, jak i państwowej oraz lokalnej. Jest więc bardzo dynamiczna zważywszy na charakter obserwowanych niebezpieczeństw, stale ewoluujących, coraz nowszych i mniej przewidywalnych. Celem artykułu jest ukazanie funkcjonowania systemu edukacji ludności cywilnej: zwykłych obywateli oraz pracowników administracji publicznej, w zakresie problematyki zagrożeń, z uwzględnieniem kluczowych elementów systemu szkolnego i pozaszkolnego. Przedstawione zostały w nim także konkluzje dotyczące prawidłowości funkcjonowania obecnego systemu edukacji w Polsce oraz potrzeby jego modyfikacji.