Odlišné světy učitelů a rodičů: interakce s rodiči jako zdroj stresu učitele - Veronika Pavlas Martanová; Olga Konůpková (Czech Pedagogical Society, 2019)
Cílem této empirické studie je popsat, jaké faktory identifikovali učitelé základních škol jako zdroj stresu v kontaktu s rodiči. V první části mapuje výzkumné aktivity v oblasti učitelského stresu v posledních desetiletích. Ve druhé části se za- bývá metodologií výzkumu - tematickou analýzou dat a popisem vzorku responden- tů (45 rozhovorů z 12 ZŠ). Ve třetí části jsou prezentovány výsledky šetření, čtvrtá část je věnována diskusi a pátá část praktickým doporučením. Studie naznačuje, že na pozadí teorie stojí učitelská kauzalita potíží dítěte (učitel viní rodiče - jedná se o obranu proti vlastnímu stresu). Centrální kategorií zdroje stresu je vzájemná ko- munikace a některé její aspekty: míra komunikace, její obsah a směr, vyváženost sil při komunikaci a její dokumentace. "In vivo" pak vzniká termín "rodič-prudič", v němž se násobí nevhodná míra (příliš často), obsah (emocionálně a kriticky) i směr ko- munikace (od rodiče ke škole) s nežádoucí podporou ze strany institucí a nutností vše dokumentovat. "Rodič-prudič" je koncentrátem učitelského stresu. Většina námi popisovaných stresorů v komunikaci s rodiči se objevuje již ve studiích publikova- ných po roce 2000, přínos studie je spíše v popisu vzájemného vztahu jevů a jejich prohlubování. Jsou formulována praktická doporučení: témata vztah rodiny a školy a komunikace v zátěžových situacích pro pregraduální studium, zavádění supervize do škol a systémová podpora učitelů.