СТАН ПРОБЛЕМИ ПРИРОДЖЕНИХ ВАД РОЗВИТКУ ТА ХІРУРГІЧНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ У НОВОНАРОДЖЕНИХ В УКРАНІ ТА ДНІПРОПЕТРОВСЬКІЙ ОБЛАСТІ - O. O. Vlasov (Bukovynian State Medical University, 2020)
Період новонародженості - найбільш критичний віковий період, який характеризується морфологічними, функціональними і біологічними змінами, що виникають у зв'язку з переходом від внутрішньоутробного до зовнішнього середовища. Стан здоров'я новонароджених залежить від здоров'я матері, умов внутрішньоутробного розвитку плода та якості надання медичної допомоги вперинатальному періоді. На тлі несприятливої демографічної ситуації в Україні (зменшення кількості народжених живими, зменшення  питомої ваги дітей з нормальною масою при народженні) високим  залишається рівень природжених вад розвитку та спадкових захворювань у новонароджених. У проведеному аналізі організації та якості медичної допомоги новонародженим з природженими вадами розвитку та хірургічними захворюваннями у Дніпропетровській області можна зробити наступні висновки. У Дніпропетровському регіоні зберігається тенденція до стабільно високої частоти новонароджених з множинними природженимивадами розвитку. Крім того, відзначається щорічне збільшення загальної кількості новонароджених, які вимагають лікування за участю  хірургів - неонатологів.Серед новонароджених з природженими вадами розвитку зберігається висока питома вага недоношених дітей, особливо з масою тіла < 1500 г. Необхідним є підвищення ефективності системи пренатальної діагностики, розробки єдиних стандартів постнатальної діагностики,  інтенсивної терапії та оперативного втручання.Для  покращення якості життя дітей з тривалими післяопераційними ускладненнями необхідна побудова індивідуальних програм медико-соціальної реабілітації.