PARTICULARITĂŢI ALE CAPILAROSCOPIEI PERIUNGHIALE LA COPII - DATE DIN LITERATURA DE SPECIALITATE - Sigrid Covaci; Oana-Maria Farkas; Alexis-Virgil Cochino (Amaltea Medical Publishing House, 2019)
Capilaroscopia periunghială este o metodă imagistică uşor de efectuat, neinvazivă şi ieftină, extrem de importantă în evaluarea adulţilor şi copiilor cu suspiciune sau diagnostic de boală de ţesut conjunctiv. Modificările microvascularizaţiei periferice detectate la examinarea capilaroscopică pot oferi informaţii utile pentru diagnosticul diferenţial şi monitorizarea terapiei în majoritatea bolilor ţesutului conjunctiv. Deşi în reumatologia adultului această metodă s-a bucurat de un interes crescut în ultimele decenii, studiile la copii şi adolescenţi sunt mai puţine şi, în general, datele capilaroscopice utilizate la copii sunt extrapolate de la adulţi. Aspectul capilaroscopic normal la copil prezintă unele diferenţe care trebuie să fie cunoscute atunci când se efectuează capilaroscopie periunghială.