IMPLANTAREA VALVEI AORTICE TRANSCATETER CU PROTEZĂ AUTOEXPANDABILĂ ÎN REPUBLICA MOLDOVA. REZULTATELE UNUI AN DE EVIDENȚĂ A PRIMILOR ZECE PACIENȚI - ABRAȘ Marcel; SUREV Artiom; MOSCALU Vitalie; CIOBANU Nicolae; PASAT Ecaterina; BEIU Cătălina (Academy of Sciences of Moldova, 2022)
Stenoza aortică (SA) este o patologie cardiacă valvulară frecvent întâlnită în populația vârsnică. Tratamentul SA simptomatice trebuie inițiat cât mai precoce de la diagnosticare din cauza prognosticului nefavorabil cu o rată înaltă de deces. Implantarea valvei aortice transcateter (TAVI) este tratamentul de elecție la pacienților vâtsnici cu risc chirurgical înalt. Scopul studiului constă în evaluarea primilor 10 pacienți supuși TAVI în Republica Moldova, la 30 de zile și un an, privind parametrii ecocardiografici pre- și post-TAVI, și evenimentele cardiovasculare adverse majore (MACE).