Przebaczenie w rodzinie - implikacje pedagogiczne - Danuta Opozda (Nicolaus Copernicus University in Toruń, 2016)
W artykule pedagogiczna refleksja nad przebaczeniem prowadzona jest w odniesieniu do wychowania w rodzinie. Przyjęto rozumienie przebaczenia jako procesu i postawy. W analizie zagadnień odwołano się do systemu wartości, relacji wewnątrzrodzinnych i znaczenia wychowania w kształtowaniu postaw. Wskazano, że z jednej strony życie w rodzinie powinno odznaczać się postawą przebaczenia, z drugiej wychowanie w rodzinie winno kształtować postawę przebaczenia. Obie kwestie podjęto w pedagogicznej perspektywie.