Wychowanie w spirali niepewnej przyszłości - Piotr Mazur (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2010)
Autor w artykule przedstawił koncepcję przyszłości Aurelia Pecceiego, którego zdaniem przyszłość zależy od wielkiego odrodzenia kulturalnego. Do zadań kultury zaliczyć należy również wychowanie. Według autora celem nowoczesnego wychowania jest formowanie "nowego człowieka". W tym kontekście zwrócono uwagę kształtowanie umiejętności samodzielnego myślenia i odpowiedzialności za przyszłość jednostki i społeczeństwa.