Office bleaching uygulamasının kompozit rezinlerin yüzey sertliğine etkisi - Kıvanç Yamanel; İsmail Baltacıoğlu; Yıldırım Hakan Bağış (Ankara University, 2009)
Bu in vitro çalışmanın amacı, bir office bleaching ajanın, bir hibrid ve üç farklı nanofil dolduruculu kompozit rezinin yüzey sertliğine etkilerinin değerlendirilmesidir. Bu amaç için, disk şeklinde kompozit örnekler, paslanmaz çelik kalıplar yardımıyla hazırlandı 10 x 2 mm . Örnekler çelik kalıplara alt ve üst yüzeylerinde şeffaf bant olacak şekilde yerleştirildi. Daha sonra 1mm kalınlığındaki cam plakalar arasında parmak basıncıyla sıkıştırıldı. Örneklerin polimerizasyonu için ışık cihazının ucu direkt olarak şeffaf bant yüzeyinden uygulandı. Kuartz tungsten halojen ışık cihazı kullanılarak örneklerin polimerizasyonu gerçekleştirildi. Örnekler, bitirme diskleriyle cilalandıktan sonra 37 0 C da 24 saat distile su ortamında bekletildi. Örneklerin üst yüzeylerinden üçer defa Vickers sertlik cihazı ile ölçüm yapıldı. İlk ölçümlerden sonra aynı yüzeylere %37,5 oranında hidrojen peroksit içeren beyazlatıcı ajan uygulandı ve bu işlem sonrası yüzey sertlik ölçümleri tekrarlandı. Araştırma sonuçları, beyazlatıcı ajan uygulaması sonrasında, hibrid kompozit Charisma ve bir nanofil dolduruculu kompozit Filtek Supreme XT 'in yüzey sertlik değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı derecede azalma görüldüğünü ortaya koymuştur. Beyazlatma sonrası en düşük yüzey sertlik değerleri, hibrid kompozit örneklerde elde edildi. Araştırma sonuçları, beyazlatma sonrası nanofil dolduruculu kompozitlerin yüzey sertlik değerlerinin, hibrid kompozitin yüzey sertlik değerlerinden daha yüksek olduğunu gösterdi.