Маркетинг як напрям управлінської діяльності в дошкільній освіті - Leonida Pisоtska (Khmelnytskyi Humanitarian-Pedagogical Academy, 2014)
У змісті статті акцентовано увагу на значенні маркетингу в управлінській діяльності дошкільної освіти, доведено необхідність використання маркетингу для функціонування і розвитку дошкільного навчального закладу. На основі аналізу і узагальнення результатів наукових доробок розкрито зміст, суть основних понять дослідження, введено в науковий обіг поняття «управління дошкільною освітою», з'ясовано від чого залежить розвиток і удосконалення дошкільної освіти. Рекомендовано до уваги розроблену концепцію маркетингової системи дошкільної освіти, яка включає у себе 9 основних структурних компонентів. На тлі концептуальних засад визначено принципи, на яких базується сучасна маркетингова діяльність у дошкільній освіті, та представлено основні завдання функціонального напряму «Організація системи маркетингу в дошкільній освіті та управління нею». Запропоновано основні етапи надання додаткових освітніх послуг в умовах дошкільного навчального закладу. На підставі емпіричного дослідження і порівняльних даних констатувального і контрольного експериментів зроблено висновки про доцільність використання запропонованої концепції маркетингової системи дошкільної освіти і намічено перспективу наукових розвідок з означеної проблеми.