Sosyodemografik yapı ve sigara kullanımının ağız kokusu üzerine etkisinin organoleptik yöntem ve halimeter® ile değerlendirilmesi - Başak Kuşakcı Şeker; Hayriye Tumer (Cumhuriyet University, 2014)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Yakın Doğu Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesine başvuran bireylerde halitozis görülme sıklığının araştırılması ve halitozis ile yaş, cinsiyet, eğitim seviyesi ve sigara kullanımı arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışma, yaşları 20 ile 80 arasında değişen (yaş ortalaması; 39,07 + 14,79), sistemik olarak sağlıklı 612 bireyden (298 kadın ve 314 erkek) oluşmaktadır. Halitozisin belirlenmesinde organoleptik yöntem ve VSB miktarını tayin eden bir portatif sülfür monitörü (Halimeter®) kullanılmıştır. İstatistiksel analiz için Student t Testi, ANOVA ve Pearson Korelasyon Analizinden faydalanılmıştır. Bulgular: İncelenen tüm hastalarda, Organoleptik Skor (OS) için % 51,9 (OS: ≥2), VSB için %54,08 (VSB: ≥110 ppb) halitosis tespit edildi. OS değerleri ile VSB ölçümleri arasında pozitif yönde ve istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon saptandı [(r:0,82), (p < 0,05)]. Yaş, eğitim seviyesi ile OS ve VSB değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulundu (p < 0,05). Sigara kullanım miktarı ile OS ve VSB değerleri artış gösterirken sadece OS değerleri ile anlamlı bir ilişki olduğu saptandı. (pos < 0,05). Cinsiyet ile OS ve VSB değerleri arasında herhangi bir ilişki bulunmadı (p > 0,05). Sonuçlar: Halitozis prevalansı %54,08 olarak bulundu. Organoleptik skorlama, halitozis tespitinde güvenilir bir yöntemdir. Halitozis sıklığı, ilerleyen yaş ile artarken, eğitim seviyesi yükseldikçe azalmaktadır. Sigara kullanımı ağız kokusuna sebep olur ve bu ürünlerin kullanımı arttıkça ağız kokusunda artış olmaktadır.