تاثیر تمرینات مقاومتی الاستیک و سنتی با وزنه بر شاخص های آنتی اکسیدانی و فشار اکسیداتیو در مردان تمرین نکرده - فردین کلوندی; کمال عزیزبیگی; محمد علی آذربایجانی (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2019)
مقدمه و اهداف تمرینات مقاومتی از تنوع گستردهای برخودار است. اگرچه تمرینات مقاومتی با وزنه تاثیر مثبتی بر وضعیت آنتیاکسیدانی بدن دارد، با این وجود، تاثیر تمرینات مقاومتی الاستیک بر وضعیت آنتیاکسیدانی و فشار اکسیداتیو مورد بررسی قرار نگرفته است. هدف تحقیق حاضر مقایسه تاثیر تمرینات مقاومتی سنتی با وزنه و الاستیک  بر شاخصهای فشار اکسیداتیو و آنتیاکسیدانها در مردان تمریننکرده بود. مواد و روش ها آزمودنیها 30 دانشجوی پسر دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج (سال 95) بدون سابقه تمرینات مقاومتی بودند که از طریق فراخون و به طور داوطلبانه در تحقیق حاضر شرکت کردند و به طور تصادفی در سه گروه تمرینات مقاومتی الاستیک (10n=)، گروه تمرینات مقاومتی سنتی (10n=) و گروه کنترل (10n=) قرار گرفتند. نمونهگیری از خون قبل از اعمال تمرینات صورت گرفت و بعد از 72 ساعت فاصله نسبت به آخرین جلسه تمرینات مقاومتی مجددا تکرار گردید. سپس ظرفیت آنتیاکسیدان تام پلاسما، فعالیت آنزیم سوپر اکسید دسموتاز و گلوتاتیون پراکسیداز به عنوان شاخصهای آنتیاکسیدانی و غلظت مالون دی آلدئید به عنوان شاخص پراکسیداسیون چربی (فشار اکسیداتیو) اندازهگیری شد. یافته ها نتایج نشان داد فعالیت آنزیم سوپر اکسید دیسموتاز در گروه تمرینات مقاومتی سنتی با وزنه در مقایسه با گروه کنترل به طور معناداری افزایش یافت (016/0=p). همچنین در فعالیت گلوتاتیون پراکسیداز تفاوت معناداری بین گروه الاستیک با کنترل مشاهده شد (014/0=p)؛ در حالی که مالون دی آلدئید در گروه مقاومتی الاستیک در مقایسه با گروه کنترل به طور معناداری کاهش یافته بود (045/0=p). هرچند ظرفیت آنتیاکسیدان تام پلاسما  تحت تاثیر هیچکدام از تمرینات مقاومتی سنتی با وزنه و الاستیک قرار نگرفت (05/0˃p). در هر حال بین دو گروه تمرین مقاومتی الاستیک و مقاومتی سنتی با وزنه بین هیچکدام از متغییرهای مذکور اختلاف معناداری مشاهده نشد (05/0˃p). نتیجه گیری هر دو تمرینات مقاومتی سنتی و الاستیک به طور انتخابی بر عوامل آنتیاکسیدانی و فشار اکسیداتیو موثر میباشد، در حالی که هیچکدام بر دیگری برتری ندارد؛ بنابراین توصیه میشود با توجه به شرایط و امکانات در مواقع لزوم در جهت بهبود وضعیت آنتیاکسیدانی از تمرینات الاستیک و یا مقاومتی با وزنه استفاده شود.