نقش راهبردهای مقابلۀ‏ اسلامی در پیش‌‏بینی آمادگی به اعتیاد در دانشجویان دختر - Sara Ziafar; Azadeh Rezayatizadeh; Fateme Khonsari (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2021)
سابقه و هدف: اعتیاد امروزه به یکی از دغدغه‏‌های بزرگ جوامع بشری تبدیل شده است. یکی از قشرهایی که سوءمصرف مواد در بین آنان رواج دارد، دانشجویان هستند. این پژوهش با هدف پیش‏‌بینی آمادگی به اعتیاد در دانشجویان بر اساس راهبردهای مقابلۀ اسلامی صورت گرفته است. روش کار: روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. جامعۀ آماری شامل تمامی دانشجویان دختر دانشکدۀ روان‏شناسی و علوم ‏تربیتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران بود که از بین آنان با روش نمونه‌‏گیری دردسترس تعداد 274 نفر انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل چک‌‏لیست اطلاعات جمعیت‌شناختی (فُرم محقق‌ساخته)، پرسش‌نامۀ راهبرد مقابلۀ اسلامی احتشام‌زاده و پرسش‌نامۀ آمادگی به اعتیاد وید و باچر بود. تحلیل داده‏‌ها نیز با روش‏‌های آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون انجام شد. در این پژوهش همۀ موارد اخلاقی رعایت شده است و مؤلفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند. یافته‌ها: میانگین (و انحراف ‏معیار) سن دانشجویان 12/28 (و 31/9) بود. نتایج حاکی از آن است که بین آمادگی به اعتیاد با راهبرد مقابلۀ اسلامی و مؤلفه‏‌های مقابلۀ شناختی، عاطفی و رفتاری روابط منفی و معناداری وجود داشت (05/0>P). همچنین، تحلیل رگرسیون نشان می‌دهد که به‏‌ترتیب 36 درصد از واریانس آمادگی به اعتیاد به‌شکل منفی و معناداری بر اساس نمرۀ کل راهبرد مقابلۀ اسلامی و 39 درصد بر اساس نمرۀ مؤلفه‌‏های مقابلۀ اسلامی قابل پیش‌‏بینی بود. نتیجه‌گیری: برای کاهش اعتیادپذیری در دانشجویان باید فضای آشنایی و توجه هر چه بیشتر به سازه‏‌های اسلامی فراهم گردد تا ضمن آگاهی‌‏بخشی دربارۀ مواد مخدر و آثار آن، مواجهۀ فعال آنان با ناکامی‏‌های زندگی ازطریق مقابلۀ اسلامی افزایش یابد.