Reabilitarea postchirurgicală a copiilor cu leziuni tumorale ale regiunii maxilo-faciale - Silvia Railean; Cristina Postam; Gheorghe Granciuc; Volovei Marcel (Academy of Sciences of Moldova, 2021)
Introducere. Tumorile la copii prezintă o temă specifică și permanent actuală. Odată cu apariția noilor tehnologii de diagnostic se constată o incidență crescândă a tumorilor la copii. Particularitățile de creștere și dezvoltare a copilului de la nou-născut la adolescent pun în evidență noi și noi probleme de reabilitare morfofuncțională și psihoemoțională, atât imediat după tratament, cât și la distanță. Scopul studiului a fost de a constata problemele care apar la copii după înlăturarea chirurgicală a tumorilor benigne din regiunea maxilarelor. Rezultate. Pe parcursul anului 2020 au fost constatați 66 copii cu tumori benigne ale maxilarelor. Copii au suportat tratament chirurgical cu înlăturarea tumorilor. S-a constatat că tumorile cu localizare la mandibulă sunt de două ori mai frecvente decât cele cu localizare la maxilar. Perioada de reabilitarea morfofuncțională a copilului după înlăturarea tumorului în funcție de creșterea tumorii și particularitățile sistemului dentomaxilar, avem trei categorii de copii. Copiii cu înlăturarea tumorii în bloc. Copii cu înlăturarea tumorii prin chiuretaj. Copii cu înlăturarea paliativă a tumorii. Metodele de reabilitare includ restabilirea arcadei dentare cu proteze mobilizabile. În grupul doi remodelarea creșterii maxilarelor cu repoziționarea dinților permanenți. Grupul trei include repoziționarea dinților, remodelarea maxilarelor și stimularea erupției dentare. Concluzie. Tumorile cu localizare în maxilare în perioada de creștere și dezvoltare a copilului necesită reabilitare complexă, imediat după tratament, cât și la distanță, cu caracter personalizat în funcție de defectele postoperatorii și vârsta copilului