Sporcularda imgeleme ve duygu düzenlemenin cesaret düzeyi üzerindeki etkilerine yönelik aşamalı regresyon analizi - Yunus Emre Yarayan; Doğukan Batur Alp Gülşen (Ozlem Book Center, 2023)
Bu araştırmanın amacı farklı spor branşlarında lisanslı olarak spor yaşamına devam eden sporcuların cesaret düzeyleri üzerinde imgeleme ve duygu düzenlemenin rolünü belirlemektir. Bu kapsam doğrultusunda araştırmaya 286'sı kadın ve 383'ü ise erkek toplam 609 sporcudan gönüllü olarak katılmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modeliyle dizayn edilmiştir. Araştırma kapsamında veri toplama aracı olarak "Kişisel Bilgi Formu", "Sporda İmgeleme Envanter", "Sporda Duygu Düzenleme" ve "Sporda Cesaret Ölçeği" kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde ilk olarak kayıp veri ve uç veri analizleri gerçekleştirilmiştir. Daha sonra normallik varsayımları için çarpıklık ve basıklık değerlerine bakılmış ve dağılımın normal olduğu tespit edilmiştir. Bu doğrultuda değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemek için Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon analizi, bağımsız değişkenlerin bağımlı değişkeni yordamadaki güçlerini belirlemek amacıyla Adımsal Regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen bulgular incelendiğinde, cesaret düzeyi üzerinde imgeleme, bilişsel yeniden değerlendirme ve bastırma faktörlerinin etkisine yönelik analiz bir aşamada tamamlanmıştır. Bilişsel yeniden değerlendirme ve bastırma cesaret düzeyini anlamlı düzeyde etkilemezken, imgelemenin ise cesaret düzeyini anlamlı düzeyde etkilediği ve varyansın yaklaşık %17'sine katkı sağladığı tespit edilmiştir. Ayrıca imgeleme ve cesaret düzeyi arasında elde edilen pozitif yönlü ilişki bu iki doğrusal olarak artacağını göstermektedir.