DINAMICA LETALITĂȚII BOLNAVILOR DE TUBERCULOZĂ PULMONARĂ DIN RETRATAMENT - Aurelia USTIAN; Alina MALIC; Vasile POPA; Carmina PALADI; Stela KULCITKAIA; Adriana NIGULEANU; Tatiana OSIPOV; Constantin IAVORSCHI (Academy of Sciences of Moldova, 2021)
Au fost supuse analizei comparative datele a 164 bolnavi decedați din retratament prin progresarea tuberculozei înstaționarele de profil în două perioade: I perioadă - 120 (73,2%) în anii 2001-2003 (perioada introducerii strategii DOTS)și a II-a perioadă - 44 (26,8%) bolnavi decedați în anii 2018-2020. S-a constatat că în perioada II comparativ cu perioadaI au decedat mai mulți bolnavi cu vârsta de peste 55 ani, a crescut de 6 ori numărul decedaților cu co-infecția HIV, eșeculterapeutic de 7 ori. A crescut formele infiltrativă și generalizată de tuberculoză și a scăzut forma fibro-cavitara. Peste ½din bolnavii decedați au avut tuberculoză rezistentă, inclusiv XDR (13,6%)